ketersinggungan

Aku pernah baca masalah ini di blognya mbot, dikuatkan juga sama video Pandji yang membahas hal yang sama.

Salah satu teman menulis sebuah post di medsos yang mengingatkan friendlist-nya untuk tidak memamerkan foto istri yang memasak untuk suaminya (atau sejenisnya). Agar tidak menyinggung yang masih single. Niat yang cukup mulia sebenarnya.

Tapi letak ketersinggungan ini memang berada di zona yang abu-abu tergantung sudut pandang. Ada yang mengunggah foto masakan untuk suami tentu tidak pernah ada niat untuk menyinggung yang belum menikah, bisa saja alasannya cukup sederhana, baru bisa masak, misalnya. Toh, teman yang menulis post pengingat itu, punya istri yang suka sekali mengunggah foto anaknya yang masih kecil. Tidak bisa dipungkiri bahwa unggahan itu pun berpontensi menyinggung, terutama bagi yang belum dikaruniai anak. Termasuk saya, hehe.

Intinya sih, selain menjaga diri agar tidak menyinggung orang lain, kita juga menjaga diri agar tidak gampang tersinggung. Makanya di tulisan sebelumnya, aku bilang kalau aku suka skip IG-stories, biar gak gampang iri apalagi tersinggung. wkwk.

File Pengumuman CPNS 2018

Karena pen nyoba ikut lagi, setelah kali pertama di 2014 lalu kemudian moratorium. Halaman ini jadi bookmark beberapa link penting mengenai CPNS 2018.

BPOM https://t.co/WhxYjeV19l

Lapan https://t.co/zdVDDVTKQF

Provinsi Jawa Timur http://bkd.jatimprov.go.id/statis-61-cpns.html

Kementrian ESDM https://t.co/pi8qxbK8Ts

Kemenaker https://t.co/zz2ql7FOOS

LIPI https://t.co/oCkz9tuAMM

BPK https://t.co/gAef27sCNU

Kementan https://t.co/mR1o2m0Z0O

Provinsi Jawa Tengah https://t.co/vE1cZjupCc

Mahkamah Agung https://t.co/0VOkZvRp2D

BPPT https://t.co/cS8Y2yPuVo

Kemenhan https://t.co/6meNrTcgQO

BPS https://t.co/2WCG88Za62

BATAN https://t.co/hxY91Z45Bq

KEMLU https://t.co/a1GbmJfrpY

KEJAKSAAN https://t.co/hRLW9DtS5G

PPATK https://drive.google.com/file/d/1hwcC-EQ0BNpMSChgBvfuptHP2p3yGu_W/view

Kementrian BUMN https://t.co/jmBdZWOMmK

BAPETEN https://t.co/6e6AbUlfbw

ANRI https://t.co/5LyooHPW3i

BAKAMLA https://t.co/gP6LYRcE08

sumber twitternya @ridu diupdate kalau sempet.

a place without me

Dulu, membaca novel Andrea Hirata, khususnya Sang Pemimpi membuatku terteleportasi menuju benua Eropa. Arsitektur dan lanskap terbentuk rapi dalam ingatan imajinasiku. Novel Belok Kanan Barcelona juga menambah lengkap susunan imajinasi itu. Tonasi warna kota-kota di Eropa yang khas, yang dipotret oleh amatir dan kamera murahan sekalipun akan menghasilkan sebuah foto yang langsung menunjukan bahwa memang dipotret di sana. Duh, bagaimana aku mendeskripsikannya.

Dulu, aku selalu bangga dengan zodiakku, Sagitarius. Salah satu sifat yang menjadi karakter Sagitarius adalah ‘suka berpetualang’. Mungkin ini juga dulu, saat SMA aku kadang dipanggil dengan sebutan “bolang” bocah petualang. Seiring berjalannya waktu, aku menyadari bahwa aku tak pernah berpetualangan kemana pun. Berpindah pun tidak.

Dulu, tiap kalau bangun kesiangan, Ibuku selalu memarahiku dengan kalimat, “Ndang tangi, koncomu wes teko Jakarta, awakmu jek bangkong ae.” Teman-temanmu udah sampai Jakarta dan kamu masih tidur kayak kebo. Sebuah kalimat bermakna bahwa aku tidak boleh bermalas-malasan.

Kini, tiap kali melihat ada teman atau kenalan yang memposting fotonya yang tengah berada di luar negeri entah kuliah ataupun bekerja, selalu membuatku sesak di dada. Sebuah tempat yang jauh, yang selalu tambah indah, yang tidak ada aku di dalamnya.

Semoga masih ada kesempatan.

butterflies

We are like butterflies who flutter for a day and think it is forever.

Carl Sagan

Welcome to the Gutenberg Editor

Of Mountains & Printing Presses

The goal of this new editor is to make adding rich content to WordPress simple and enjoyable. This whole post is composed of pieces of content—somewhat similar to LEGO bricks—that you can move around and interact with. Move your cursor around and you’ll notice the different blocks light up with outlines and arrows. Press the arrows to reposition blocks quickly, without fearing about losing things in the process of copying and pasting.

What you are reading now is a text block, the most basic block of all. The text block has its own controls to be moved freely around the post…

… like this one, which is right aligned.

Headings are separate blocks as well, which helps with the outline and organization of your content.

A Picture is worth a Thousand Words

Handling images and media with the utmost care is a primary focus of the new editor. Hopefully, you’ll find aspects of adding captions or going full-width with your pictures much easier and robust than before.

Beautiful landscape
If your theme supports it, you’ll see the “wide” button on the image toolbar. Give it a try.

Try selecting and removing or editing the caption, now you don’t have to be careful about selecting the image or other text by mistake and ruining the presentation.

The Inserter Tool

Imagine everything that WordPress can do is available to you quickly and in the same place on the interface. No need to figure out HTML tags, classes, or remember complicated shortcode syntax. That’s the spirit behind the inserter—the (+) button you’ll see around the editor—which allows you to browse all available content blocks and add them into your post. Plugins and themes are able to register their own, opening up all sort of possibilities for rich editing and publishing.

Go give it a try, you may discover things WordPress can already add into your posts that you didn’t know about. Here’s a short list of what you can currently find there:

  • Text & Headings
  • Images & Videos
  • Galleries
  • Embeds, like YouTube, Tweets, or other WordPress posts.
  • Layout blocks, like Buttons, Hero Images, Separators, etc.
  • And Lists like this one of course :)

Visual Editing

A huge benefit of blocks is that you can edit them in place and manipulate your content directly. Instead of having fields for editing things like the source of a quote, or the text of a button, you can directly change the content. Try editing the following quote:

The editor will endeavour to create a new page and post building experience that makes writing rich posts effortless, and has “blocks” to make it easy what today might take shortcodes, custom HTML, or “mystery meat” embed discovery.

Matt Mullenweg, 2017

The information corresponding to the source of the quote is a separate text field, similar to captions under images, so the structure of the quote is protected even if you select, modify, or remove the source. It’s always easy to add it back.

Blocks can be anything you need. For instance, you may want to add a subdued quote as part of the composition of your text, or you may prefer to display a giant stylized one. All of these options are available in the inserter.

You can change the amount of columns in your galleries by dragging a slider in the block inspector in the sidebar.

Media Rich

If you combine the new wide and full-wide alignments with galleries, you can create a very media rich layout, very quickly:

Accessibility is important don't forget image alt attribute

Sure, the full-wide image can be pretty big. But sometimes the image is worth it.

The above is a gallery with just two images. It’s an easier way to create visually appealing layouts, without having to deal with floats. You can also easily convert the gallery back to individual images again, by using the block switcher.

Any block can opt into these alignments. The embed block has them also, and is responsive out of the box:

You can build any block you like, static or dynamic, decorative or plain. Here’s a pullquote block:

Code is Poetry

The WordPress community

If you want to learn more about how to build additional blocks, or if you are interested in helping with the project, head over to the GitHub repository.


Thanks for testing Gutenberg!

👋